Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Με το φακό του Fritz Mraz





Η προκυμαία της Μυτιλήνης.

«H Mυτιλήνη στο γύρισμα του 19ου αιώνα μέσα από τον φωτογραφικό φακό του Fritz Joseph Mraz»

ονομάζεται η έκθεση σπάνιου φωτογραφικού και αδημοσίευτου αρχειακού υλικού με πάνω από 150 φωτογραφίες από το έργο του Fritz Joseph Mraz  που θα πραγματωθεί με τη συνεργασία του υπεύθυνου του διαδικτυακού τόπου www.lesvosoldies.gr κ. Γεράσιμου Μπεκιάρη και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Ε.Ι.Ε).

H έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του ΣΤ΄ Κύκλου Ομιλιών του ΕΙΕ «Ναυτικές Ιστορίες» που πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη στο Αίθριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα. 


Η Πρόσκληση

Θα διαρκέσει από τις 4 Μαϊου μέχρι τις 8 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο και στις 18 του Μάη στις 19.30 στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ, θα περιλαμβάνει ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α)  κ. Χριστόδουλου Τσακιρέλλη , με θέμα  «Fritz Joseph Mraz: Ένας Τσέχος φωτογραφίζει τη Μυτιλήνη στις αρχές του 19ου αιώνα». 

Η είσοδος της πόλεως Μυτιλήνης. Διακρίνεται  ο επιβλητικός  ναός του Αγίου Θεράποντα.

Ο Fritz Joseph Mraz γεννήθηκε  στη  σημερινή Τσεχία και βρέθηκε στη Μυτιλήνη ερχόμενος από την Κων/λη γύρω στο 1890.Ερωτεύεται το νησί και μια Μυτιληνιά, κάνει οικογένεια ανοίγει τουλάχιστον δυό διαφορετικά φωτογραφεία, συλλαμβάνεται και εξορίζεται –λόγω υπηκοότητας- κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την λήξη του επιστρέφει στην λατρεμένη του Λέσβο όπου και ζεί μέχρι τον θάνατό του γύρω στο 1930.

Φωτογραφίζει όλα τα ιστορικά γεγονότα που έζησε η Μυτιλήνη υπαγόμενη ακόμα στην οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και  όλα τα μετέπειτα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι την απελευθέρωσή της το 1912, όπως τη κατάληψη του λιμανιού της Μυτιλήνης από το γαλλικό στρατό, το κίνημα και το σύνταγμα των νεοτούρκων ,την κατοχή της Μυτιλήνης από τον ελληνικό στρατό το 1912.

Άποψη από τον περίπατο των Μυτιληνιών στο δρόμο προς την Φυκιότρυπα.Διακρίνεται η κολώνα η οποία στήθηκε στο σημείο που βρίσκονταν το καστρέλι και στο οποίο στην συνέχεια κατασκευάστηκε το άγαλμα της ελευθερίας.

Εκτός από τις ιστορικές φωτογραφίες του , έχει αποθανατίσει την πόλη της Μυτιλήνης,  όλες τις αλλαγές της εικόνας της καθώς  και τα διάφορα μέρη της Λέσβου και την καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της, ενώ έχει κάνει πολλά φωτογραφικά πορτρέτα. Και όλα αυτά με το δικό του μοναδικό τρόπο με την ευαισθησία του και την αγάπη του για την δεύτερη αλλά «πρώτη» στην καρδιά του πατρίδα του.

Τα καφενεία της Βαρειάς (Προάστειο της Μυτιλήνης)



Η Μήθυμνα όπως τη βλέπουμε από το λιμάνι.

"Πανοραμική θέα του χωριού Μόλυβος" όπως σημειώνεται στη φωτογραφία.

"Lesvosoldies

Μια φορά και ένα καιρό...ταξίδι στο παρελθόν!" 

έτσι επέλεξε να ονομάσει τον ιστοχώρο του ο κ. Μπεκιάρης που μεράκι τουλάχιστον πρέπει να διαθέτει κανείς για να δημιουργήσει. Όταν ο εκλεκτός φίλος μας Στράτος Δουκάκης , μου γνωστοποίησε την ύπαρξη αυτής της σελίδας και ξεκίνησα την περιήγηση, πραγματικά θαμπώθηκα τόσο από τον πλούτο του υλικού της όσο και από την ιδέα που είχε ο δημιουργός της. Παρακολουθώντας την εξέλιξή της βλέπω πως έχει μία εν δυνάμει πορεία. Τη θεωρώ εξαιρετική και κάθε φορά που την επισκέπτομαι νιώθω να αγγίζει τον παλμό της ψυχής μου. Γιαυτό και την προβάλλω μόνιμα στο "Μαριάνθη" . Ευχή μου να βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές ως πηγή παράδοσης, ταξιδέματος σε χρόνους και  καιρούς που αναβλύζουν την αύρα αλλοτινών ανθρώπων με τα έργα και τις ημέρες τους. 

"Η αγάπη μου για την Μυτιλήνη και η νοσταλγική μου διάθεση για ένα ταξίδεμα στο παρελθόν της, ήταν η ώθηση για την δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας . Μακριά από οτιδήποτε εμπορικό ,από πωλήσεις,ή όποια εκμετάλλευση του υλικού , ξεκίνησα αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να παραθέσω, όλα αυτά που μου δίνουν ευχαρίστηση βλέποντας τα. Το υλικό , το οποίο στην πλειονότητά του αποτελεί μέρος της προσωπικής μου συλλογής-εκτός εκείνου που κατονομάζεται ο ιδιοκτήτης της συλλογής..." αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπεκιάρης στην αρχική σελίδα του  Lesvosoldies κατά το καλωσόρισμα των επισκεπτών.

Ευχή, η καλή επιτυχία στην Έκθεση και η καλή συνέχεια. 

Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Μυτιλήνη είναι μέσα στην καρδιά μου . Με έχει μαγέψει με τα γραφικά της λιμανάκια , τα ταβερνάκια της τα λαϊκά , τις αργόσυρτες διαδρομές ανάμεσα στα ορεινά και καμπίσια χωριουδάκια της , τις μυρουδιές της , τους ανθρώπους της , τα ιστορικά της μοναστήρια .
Όσες φορές όμως ξεκίνησα να πάω να τη δώ , μαρτύρησα ! Δεν υπάρχουν λόγια ικανά να περιγράψουν το χάλι των καραβιών που κάνουν(όταν κάνουν) τα δρομολόγια από Θεσσαλονίκη .
Μήπως γνωρίζετε εάν κυκλοφορείται κάποιο λεύκωμα με τις φωτογραφίες της έκθεσης ;

Να είστε καλά

ΦΩΤΗΣ

Αστοριανή είπε...

Μαριάνθη μου,
τόσον εσύ, όσο κι ο φίλτατος Στράτος,
ας μη ξεχνάμε και την... αιώνια Σαπφώ!!!
και τον ...Ελύτη,
πράγματι μας γοητεύετε με το πανέμορφο νησί σας.
Εύχομαι να είστε ¨ολοι καλά,
ίσως συναντηθούμε (μεγάλη ευχή!!!)
Φιλάκια στα μωρά σας,
Υιώτα-Δημήτρης
ΝΥ

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Ευτυχώς που το μυαλό και οι πράξεις του Τσέχου Fritz Joseph Mraz αποτύπωσαν σε φωτογραφίες τη ζωή στην Λέσβο τον 19 αιώνα και μπορούμε να τις απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Είναι ντοκουμέντα άξια να φυλαχτούν, να μη χαθούν, μας μεταφέρουν στην πορεία του Ελληνισμού και δη των Νεοελλήνων, άγνωστη στους πιο πολλούς από εμάς.

χαιρετισμούς
Γαβριήλ

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη
Καταπληκτική η έκθεση
Μπράβο σ΄αυτούς που το σκέφτηκαν και το οργάνωσαν
Να είστε περήφανοι γιά το νησί σας
Ντένης

Μηθυμναίος είπε...

Μαριανθούλα με πρόλαβες!

Θα είμαι εκεί με φίλους συμπατριώτες που έχω καλέσει.
Ευκαιρία να γνωρίσω και τον κ. Μπεκιάρη.

Ταπεινή και η δική μου προσφορά! Εδώ

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Μαριανθούλα
Απλά τα σέβη μου
Σέ Όλους σας
φιλιά

thumbelina είπε...

Καλησπέρα Μαριάνθη μου, δεν έχω πάει στην όμορφη Μυτιλήνη, αλλά μέσα από τις αναρτήσεις σου νιώθω ότι πρέπει να είναι υπέροχο νησί...
εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση που οργανώνει ο κ. Μπεκιάρης,
την καλησπέρα μου και πολλά φιλιά!!!

Μαριάνθη είπε...

Σας καλωσορίζω κ. Φώτη με χαρά. Πολλά συνδέουν τη Βόρεια Ελλάδα με τη Λέσβο, μόνο η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία τη χωρίζει...Γιαυτό και δεν ασχολούμαι με το θέμα, ταξιδεύω μόνο αεροπορικώς και το αυτοκίνητό μου το στέλνω ασυνόδευτο.
Όχι δε θα υπάρχει κάποιο Λεύκωμα καθότι σκοπός είναι να παρουσιαστεί αρχικά και για πρώτη φορά το έργο και το βιογραφικό του φωτογράφου Fritz Mraz.
Ας ευχηθούμε, μελλοντικά να έχουμε και αυτή την απολαβή από το έργο του λεσβολάτρη Mraz.
Την εκτίμησή μου

Μαριάνθη είπε...

Ας σταθώ στα τελευταία λόγια σου Γιώτα. Τι έγινε; Να περιμένουμε ταξιδάκι; Άντε με το καλό. Το Σάββατο που πήγα στην Έκθεση Βιβλίου σάς θυμήθηκα.
" πράγματι μας γοητεύετε με το πανέμορφο νησί σας" όσο γιαυτό, ε! μια γοητεία την έχουμε...χα!χα!
Φιλιά πολλά και αγάπη.

Μαριάνθη είπε...

Ναι κ. Γαβριήλ. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν εικόνες, στιγμές και δίνουν διάσταση αιωνιότητας, αποπνέουν άρωμα εποχής, καταγράφουν την κοινωνία, χαρακτήρες, εκφράσεις.κ.α. Γιαυτό και είναι πολύτιμες γιαυτό και αξίζει να υπάρχουν. Δίνουν την σκυτάλη της συνέχειας κατά ένα τρόπο και φανερώνουν την όποια διαφοροποίηση στο πέρασμα του χρόνου.
Πολλούς χαιρετισμούς νασαι καλά.

Μαριάνθη είπε...

Μακάρι κ. Ντένη- θα πω για να συνεχίσω τη σκέψη σας- να είχαμε όλοι την ευκαιρία να δούμε την Έκθεση. Να είστε καλά, χαίρομαι κάθε που σας διαβάζω.

Μαριάνθη είπε...

Εσύ Στράτο είσαι ο πιο τυχερός της παρέας αφού θα μπορέσεις να πας και να θαυμάσεις το έργο του Mraz που σίγουρα θα σε ταξιδέψει στην αλλοτινή Μυτιλήνη.
Με συγκίνησες με την ταπαινή προσφορά σου.
Πολλές ευχαριστίες σου πρέπουν και στις εκφράζω.
Περιμένουμε πια μια ανάρτηση από σένα μετά την επίσκεψή σου στην Έκθεση.
Χαιρετισμούς στην Αλεξάνδρα.

Μαριάνθη είπε...

Δε μου λες Λίτσα, έριξες μια γυροβολιά στα " ξύλα"; Ε! και συ πρέπει να κατηφορίσεις στην Έκθεση. Νασαι καλά, πάντα χαίρομαι.

Μαριάνθη είπε...

Νασαι καλά Tumbelina και σου εύχομαι να σε βγάλει ο καιρός και στη Μυτιλήνη κάποτε. Μόνο ναναι καλοκαίρι για να συναντήθούμε και να γνωριστούμε.
Νασαι καλά.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

Μαριάνθη είπε...

Καθιερωμένη επίσκεψη που αφήνει χαρά. Νασαι καλά.Καλή εβδομάδα επίσης.