Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

Το Οινοποιείο εξωτερικά. Πέτρα, γυαλί και ξύλο σμίγουν δημιουργικά...
  Σεπτέμβρης τρυγητής!! Μήνας μεθυστικός, του οίνου και του αμπελιού με το τρυγοκόφινο και το πατητήρι. Ανάλογα με την περιοχή ο τρύγος μπορεί να αρχίσει τον Αύγουστο ή και τον Οκτώβρη ακόμη, μα το μεγαλύτερο μερίδιο το΄χει τούτος ο μήνας.
Μια καλή ευκαιρία επομένως να κάνω λόγο για τον Οινοφόρο Μεγαλοχωρίου ένα στολίδι της Λέσβου ολάκερης. Μας δόθηκε η ευκαιρία να το πρωτοεπισκεφτούμε φέτος τον Αύγουστο χάρη στην παρουσίαση του βιβλίου " Σεργιάνι στη ζωή " που έγινε στους χώρους του.
Για το βιβλίο έχω κάνει στο παρελθόν ξεχωριστή ανάρτηση.

Εξωτερική όψη.
" Δάφνις και Χλόη "  σε βαθυκόκκινο και λευκό αλλά και " Μάκαρα" ερυθρό, είναι οι ετικέτες που δεσμεύουν τα αρώματα του λεσβιακού αμπελώνα και τον αναδεικνύουν αφού τα σταφύλια προέρχονται αποκλειστικά από τη γη του Μεγαλοχωρίου μα και της Ανεμότιας , της Ερεσού και της Καλλονής.

Από το εσωτερικό .
Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου.

Χώροι προσεγμένοι, φιλόξενοι, επισκέψιμοι. 

Συλλογή από καράφες και αντικείμενα σχετικά με την οινοποσία.
Τα αρώματα του λεσβιακού αμπελώνα δεσμευμένα στις ετικέτες του " Δάφνις και Χλόη"  και"  Μάκαρα" σε μια πρώτη παρουσίαση.

Αριστουργηματικά διακοσμημένοι οι χώροι εμπνέουν τον κάθε επισκέπτη .



Το Οινοποιείο σε κάθε γωνιά του κάνει έντονο το μεράκι των δημιουργών του. Των καλών μας φίλων Κατερίνας και Παντελή Πατερέλλη που μπορούν δίκαια πια να καμαρώνουν για τη μεγάλη τους προσφορά στον τόπο. 


Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε μία λεπτομερή και με πολλή ευγένεια ξενάγηση από την  κυρία Σούλα Κουτούζη  

Οι εσωτερικοί χώροι με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης.
 Όπως αρχικά έγραψα τη χαρά της επίσκεψης στο θαυμάσιο αυτό  οινοποιείο που βρίσκεται στη θέση Ουτζα- Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη μας την έδωσε η εκδήλωση για το μυθιστόρημα του Κώστα Βελούτσου " Σεργιάνι στη ζωή" το οποίο και είχα την τιμή να παρουσιάσω μαζί με τους εκλεκτούς ομιλητές Διαμαντή Κανελλόπουλο (Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου) Αφροδίτη Μακρή (φιλόλογο) και το συγγραφέα. Το συντονισμό είχε η συνεργάτιδα του Οινοποιείου κ. Σούλα Κουτούζη.
Στη δεξίωση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε και να απολαύσουμε τα θεσπέσια κρασιά του Οινοφόρου.

Από την ομιλία μου στην παρουσίαση.
Η πρόσκληση.
  Το βράδυ κείνης της παρουσίασης υπήρξε ξεχωριστό για μένα και  γέμισε την ψυχή μου από τις ευτυχείς συναντήσεις που είχα με μαθητές μου από τα χρόνια της δουλειάς στη Μυτιλήνη. Φοιτητές πια σε καταξιωμένες σχολές , κοπελιές και παλικάρια. Ανταμωθήκαμε, αγκαλιαστήκαμε, χαρήκαμε.

Και η θέα καταπληκτική!!!
 
(Οι φωτογραφίες ανοίγουν)  

                                                 Μαριάνθη Βάμβουρα-Γιάνναρου       
                     



8 σχόλια:

Αστοριανή είπε...

Να, λοιπόν, ένας θαυμάσιος "απο-λογισμός!"
κι η ομορφιά, πλήρης!

Μαριανθη μου, πάντα σε παρόμοια.
Φιλάκια σε όλους σας,
Υιώτα
αστοριανή, ΝΥ

Μηθυμναίος είπε...

Είχα, πριν δυο χρόνια, επισκεφτεί, σ' ένα άλλο ξεχασμένο χωριό της Λέσβου, τα Χίδηρα, το οινοποιείο "Μεθυμναίος", υπέροχο, όμως τούτο εδώ... το ξεπέρασε!
Σπουδαία δουλειά, πολύ μεράκι, λεπτό γούστο και υποθέτω πολύ ωραίος χώρος.
Μπράβο τους!
Μπράβο και σε σένα... δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην παρουσίαση. Μιαν άλλη φορά, Μαριανθούλα!
Να 'σαι καλά!

Dennis Kontarinis είπε...

Aγαπητή μου Μαριάνθη
Πολύ καλό το να μας γνωρίσεις με μιά αξιολογη παραγωγική μονάδα της πατρίδας μας
Από τις φωτογραφίες σου και το κείμενο συμπεραίνω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εργασία και μπράβο τους.
Την επόμενη φορά να έρθω κι΄εγώ για ένα ποτηράκι
Νάσαι καλά

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη,
Να κάτι καινούργιο που μαθαίνω, ωραία και λεπτομεριακή η ξενάγηση στο Οινοποιείο αυτό της Λέσβου.
¨ομορφες αναμνηστικές φωτογραφίες, εντύπωση μου έκανε η ετικέτα (λέξη) ΜΑΚΑΡΑ μήπως προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά;


Αν και στην Κεφαλλονιά υπάρχει οινοποιείο Ρομπόλας, αν και με έίχαν καλέση σε γιορτή Ρομπόλας, όμως ποτέ δεν έχω πάει, μάλλον ένεκα αποστάσεως
Χαιρετισμούς,

Γαβριήλ

Μαριάνθη είπε...

Κάθε φορά που περνάς και γράφεις ζωντανά σα να σε ακούω, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου.Γιώτα μου με χαιρετισμούς κι από το νίκο, μια καλή εβδομάδα σε όλους σας. Φιλιά στο μικρούλη σας.

Μαριάνθη είπε...

Τα ονομάτισες Στράτο έτσι όπως ακριβώς είναι. Έχω ακούσει για το οινοποιείο που λες αλλά δεν έτυχε να το επισκεφτώ. Τα είπαμε...το καλοκαίρι είναι πλάνο...
Επιστρέψατε; Την αγάπη μου και στην Αλεξάνδρα.

Μαριάνθη είπε...

Μόνο ένα ποτηράκι!!!Ετοιμάζω και μεζέ. Στην υγειά μας λοιπόν!!!
Πράγματι μεγάλη επένδυση για τον τόπο κύριε Ντένη. Καλή εβδομάδα να έχουμε.

Μαριάνθη είπε...

Αξίζει να πας και στη Ρομπόλα κύριε Γαβριήλ.Όταν είχα επισκευτεί την Κεφαλλονιά, πήγα και ο χώρος είναι θαυμάσιος.Το κρασί είναι ...κοντά στον άνθρωπο.
Όσο για τα Μάκαρα είναι τοποθεσία της βόρειας Λέσβου. Οι πληροφορίες λένε:Τα Μάκαρα, σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος, έχουν το όνομα του πρώτου οικιστή της Λέσβου.
Σύμφωνα με τον Όμηρο Μάκαρ λεγόταν ο πρώτος οικιστής και μυθικός βασιλιάς του νησιού και η Λέσβος λεγόταν Μακάρια ή Μάκαρος έδος. Στα Μάκαρα έχουν βρεθεί από τις μέχρι τώρα ανασκαφές, τάφοι μυκηναϊκοί, ενας ελληνιστικός πύργος καθώς και αρχαικές κατασκευες με Λέσβια «δομή».