Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ"

Οι γνωστοί και αγαπημένοι μας ηθοποιοί Άννα Φόνσου, Φαίδων Γεωργίτσης, Κατερίνα Χέλμη και Φ. Αλεξάνδρου
κατά την παρουσίαση του βιβλίου. 
Οι κυρίες Κατερίνα Χέλμη και Φραντζέσκα Αλεξάνδρου (είχε στην ταινία το ρόλο της Μυρσίνης) αποδώσανε  στην εκδήλωση σκηνή από το έργο. 

Στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε την περασμένη Τετάρτη η παρουσίαση του βιβλίου "Από τα κόκκινα φανάρια στο περιβόλι της Παναγιάς - Η ζωή και το έργο του Αλέκου Γαλανού" από το  Σύλλογο των Αποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής με τη συμμετοχή του μουσικό - χορευτικού τμήματος «Γλεντιστάδες» του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ».

Οι περίφημοι , ανεξάντλητοι και ανεπανάληπτοι "Γλεντιστάδες"

Συγγραφέας του βιβλίου που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία από τη στιγμή που κυκλοφόρησε είναι ο Γιώργος Καμβυσέλλης.
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου - Άγιον Όρος.
Την εκδήλωση προλόγισαν  ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Aποφοίτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΣΑΓΠΑ), Ομoτ. Καθηγητής ΓΠΑ κ. Ι. Χρονόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής δικηγόρος κ. Χριστόδουλος Τσακιρέλης.

Για το έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα κ. Γ. Καμβυσέλλη μίλησαν ο Ομοτ. Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Λ. Ζούρος.Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο  φιλόλογος κ. Ε. Γδοντέλης.

Το βιβλίο καταγράφει τη γεμάτη αντιθέσεις ζωή του γνωστού θεατράνθρωπου (που μάλιστα όπως ο συγγραφέας μας κάνει γνωστό κατάγεται από τη Λέσβο και συγκεκριμένα το Πλωμάρι) Αλέκου Γαλανού, εμπνευστή και δημιουργού του κλασικού έργου «Τα κόκκινα φανάρια».
Για την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου, χρειάστηκαν περισσότερο από 4 χρόνια έρευνας . Ο Γ. Καμβυσέλλης ακολουθεί τα ίχνη του Αλέκου Γαλανού από τη Μικρασιατική καταστροφή από όπου ξεκίνησαν οι πρόγονοι του και συνεχίζει στην Τρούμπα του Πειραιά, στο φανταχτερό κόσμο του θεάματος, στην γαλήνη του Αγίου Όρους , μέχρι τις 13 Ιουνίου του 2008, στο υγρό υπόγειο του Πειραιά όπου τελείωσε η ζωή του. 


Ο θεατράνθρωπος Αλέκος Γαλανός
αδερφικός φίλος του συγγραφέα.

Στην ομιλία του ο  συγγραφέας  αναφέρθηκε στη συγγραφή του βιβλίου του  , διαβάστηκαν αποσπάσματα  και αποδόθηκαν  σκηνές των «Κόκκινων Φαναριών» από τους δημοφιλείς ηθοποιούς Κατερίνα Χέλμη, Φαίδωνα Γεωργίτση, Γκέλυ Μαυροπούλου, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Άννα Φόνσου, Ελένη Ανουσάκη κ.ά. οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστήσει στο ομώνυμο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο.


 Από την εκδήλωση,
κ. Μίμης Πλέσσας, κ. Γ. Καμβυσέλλης , κ. Κ Σβωλόπουλος, κ. Κατερίνα Χέλμη



"Έτσι όπως γράφω τούτες τις αράδες, στα τελειώματα αυτής της παρουσίασης, μου έρχονται στο νου εικόνες και ακούσματα που μαρτυρούσαν την αγωνία και τον παλμό, το πάσχισμα του Γιώργου Καμβυσέλλη κατά τη διάρκεια της συγγραφής.

Εικόνες που τον θέλουν να ταξιδεύει από τον τόπο κατοικίας του την Κρήτη για να φτάσει εδώ πάνω στη μακεδονική γη ώστε να ψάξει και να συλλέξει στοιχεία πότε στη Θεσσαλονίκη και πότε στο Άγιο Όρος. Ακούσματα από την άλλη άκρη της γραμμής του τηλεφώνου όταν μας καλούσε για να μοιραστεί πότε τη χαρά του και πότε την αγωνία του για κάθε σημαντικό βήμα σχετικό με το θέμα που «πολεμούσε».

Και φτάνει το άκουσμα της φωνής του πολύ βαθιά στο χρόνο όταν πρωτοτηλεφωνούσε για να πει το τόλμημα που ξεκινούσε και να ζητήσει τυχόν πληροφορίες που θα χάραζαν το μπούσουλα και θα έριχναν φως στην υπόθεση." έγραφα στο Δημοκράτη σε παλαιότερο δημοσίευμά μου -συνέντευξη με τον Γιώργο Καμβυσέλλη τον καλό φίλο που δεν παύει να μοιράζεται τη χαρά του και να με κρατά ενήμερη με κάθε τρόπο για τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου.
 Χαίρομαι γιατί ξέρω πόσο πόνεσε και προσπάθησε , πόσο έψαξε , μέχρι πού έφτασε για να το πετύχει. Και με το πείσμα του λαμπρά κατάφερε...

Ο συγγραφέας Καμβυσέλλης  ερευνά στη βιβλιοθήκη με τα παλαίτυπα του Πατριαρχικού Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη όπου ταξίδεψε ειδικά, αντλώντας για το θέμα του πληροφορίες και από τον Γραμματέα Νίκο Γιάνναρο. 



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
O Γιώργος Π. Καμβυσέλλης γεννήθηκε στην Άντισσα Λέσβου. Στοιχειώδη εκπαίδευση παρακολούθησε στη γενέτειρά του και Γυμνάσιο στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως γεωπόνος στο Νομό Λέσβου. Κατόπιν επελέγη σε πανελλήνιο διαγωνισμό και μετατέθηκε στα κεντρικά του Υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Τύπου και Ραδιοφώνου, όπου επί οκτώ χρόνια συνέτασσε και παρουσίαζε δύο ραδιοφωνικές εκπομπές την εβδομάδα. Παράλληλα έγραφε και σκηνοθετούσε ένα επεισόδιο την εβδομάδα στην πετυχημένη σειρά «Τα παιδιά της γης» που μετέδιδαν οι κεντρικοί σταθμοί, τότε, ΕΙΡ και ΥΕΝΕΔ (μετέπειτα ΕΡΤ) με εμβέλεια ολόκληρη την Ελλάδα. Εκπαίδευσε προσωπικό σε πολλούς νομούς της Ελλάδας και οργάνωσε γραφεία για τη μετάδοση ραδιοφωνικών εκπομπών τοπικού ενδιαφέροντος. Συγχρόνως και για τέσσερα χρόνια, έκανε μάθημα σε τρεις νυχτερινές τεχνικές σχολές στην Αθήνα ως έκτακτος καθηγητής. Μετέβη στην Αμερική για μεταπτυχιακές σπουδές στο New York University σε θέματα Γεωργικής Γενετικής και διορίστηκε στα ΤΕΙ Ηρακλείου, ως καθηγητής για δεκατέσσερα συναπτά έτη, εκ των οποίων τα εννέα ήταν Διευθυντής της Σχολής Γεωπονίας. Εξέδωσε πέντε επιστημονικά συγγράμματα για τους Σπουδαστές των ΤΕΙ. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της ΕΦΕ (Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία) και αντιπρόεδρος στο παράρτημα Ηρακλείου. Φωτογραφίες του βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Είναι ενεργό μέλος της Παγκρήτιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Μαριάνθη Βάμβουρα.

3 σχόλια:

pylaros είπε...

Αγαπητή μου Μαριάνθη, διάβασα για τα 'Κόκκινα Φανάρια'

Παλαιότερα αμέσως μετά τον πόλεμο δεκαετία του 40-50 υπήρχε ένα κινηματογραφικό έργο με την ίδια ονομασία, το θυμάμαι μου είχε κάνει εντύπωση.
με εξέπληξε η λέξη (Ο Θεατράνθρωπος) "Ο θεατράνθρωπος Αλέκος Γαλανός
αδερφικός φίλος του συγγραφέα."

Μετα το επώνυμο Γαλανός υπάρχει και στην Κεφαλλονιά στο Ληξούρι,

Μάλιστα ο Συγγραφέας Γεράσιμος Γαλανός ήρθε στην Νέα Υόρκη προ 2 χρόνια και παρουσίασε ένα του βιβλίο για την ζωή του Αγίου Γερασίμου, μετά ετοιμάζει ένα άλλο (Κεφαλλωνίτικα έθιμα του Δωδεκαημέρου) "
αυτό το βρήκα στο ιντερνετ"
Είναι δάσκαλος υπεύθυνος Πολιτιστικών της Πτωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κεφαλληνίας Ληξούρι,
παίρνει μέρος σε βιβλίο (Πηγές Επτανησιακής Φιλολογίας) 1500-1940...


Πολλούς χαιρετισμούς

Γαβριήλ


Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Θα πρέπει νάταν πολύ ξεχωριστή βραδυά Μαριανθάκι μου.Ολοι έχουμε δει τα "Κόκκινα φανάρια" τώρα μάθαμε κάτι περισσότερο για τον εμπνευστή τους!
Νάσαι καλά γλυκειά μου φιλενάδα.

Dennis Kontarinis είπε...

Πιστεύω πως θα ήταν μιά ανεπανάλειπτη βραδυά. Το να αναφέρεσαι στον Νίκο Γαλανό είναι μια τιμή για τα ελληνικά γράμματα.Όσο για την ταινία ήταν ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που τιμά τον ελληνικό κινηματογράφο εκείνης της εποχής.
Πιστεύω πως και το βιβλίο θα πρέπει να έχει πολλά να μας πει.
Υπέροχη η ανάρτησή σου αγαπητή μου Μαριάνθη και ανεπανάληπτος ο τρόπος που μας την χαρίζεις.
Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.